donderdag 16 september 2010

Bakken - The Great British Bake Off

We blijven bij het thema bakken. Ik hou van ovens. Ik hou van bakken. En dat is helemaal niet makkelijk hoor! Ik heb de afgelopen weken dan ook genoten van The Great British Bake Off. Een bakwedstrijd die iedere dinsdagavond om 21.00 op BBC2 wordt uitgezonden. Normaliter houd ik niet zo van die wedstrijdkookprogrammas, maar dit is anders. Geen geschreeuw, gescheld en gedoe. Gewoon ouderwets bakken en heel veel techniek. Iedere week bakken ze twee dagen achtereen op locatie in een buitenkeuken. Iedere aflevering draait om een thema zoals brood, koekjes en deeg. En iedere keer vallen er deelnemers af. Er wordt daar in Great Britain wat afgebakken. De eerste opdracht is meestal een vrije gebaseerd op een thema, maar 's middags moet elke deelnemer van hetzelfde recept bakken. Daar wordt duidelijk dat het bij bakken echt op ervaring en techniek aankomt. Zoals die keer dat er een brood gebakken moest worden. Eén recept: Paul Hollywood's crusty cob loaf. Gewoon rechttoe, rechtaan. Brood. Makkie, denk je dan. Nou, mispoes. Elk brood was anders. Het één te weinig gerezen, het ander met gaten, weer een ander te kort in de oven en ga zo maar door. En dat van één en hetzelfde recept. Ongelofelijk! Naarmate er deelnemers afvallen wordt het niveau ook steeds beter en wordt het moelijker voor de juryleden om mensen weg te sturen. Er zitten vaak prachtige en originele creaties tussen. Je krijgt gewoon zin om die oven aan te zetten en onophoudelijk brood, cake en koeken te bakken. Volgende week de finale! Kijk voor afleveringen en alle recepten: www.bbc.co.uk/food