dinsdag 30 augustus 2011

La Cuina Catalana

Restaurante La Granota - Sils

Ik ga nooit meer op vakantie! Na twee weken lang in een soort VT wonen huis op de top van een Catalaanse berg te hebben gezeten met elke dag een temperatuurtje van 34 graden in de schaduw en het prive zwembad op kruipafstand, weet ik het zeker: ik doe het niet meer. Het leek allemaal zo fantastisch op voorhand, bovenstaande zijn toch de juiste ingrediënten voor twee weken culinair ontspannen aan de Costa Brava, land van Mar i Muntanya - zee en berg. Maar wat ik blijkbaar telkens weer graag vergeet is dat op vakantie gaan met een peuter, kleuter en puber sowieso niet echt ontspannen is. Zeker als het kwik je om de oren slaat en niemand echt honger heeft, en als primero jengelt, als segundo ruziet en als postre kiest voor zachtjes maar hysterisch jammeren, dan laat je het gezellig uit eten gaan al snel uit je hoofd. De eerste week gingen we nog monter op pad, zo rond een uurtje of twee, je zit snel in het mediterrane ritme, hesen we onszelf in de auto op weg naar leuke restaurants in authentieke Catalaanse boerderijtjes of in de oksel van hemeltergend mooie bravaanse baaitjes. Ik had zoveel plannen: in Barcelona mijn favoriete marisqueria Maxi bezoeken, naar de Mercado Sant Antoni – veel leuker en authentieker dan de Boqueria! - en dan tapas in een modern jasje eten bij Qu Qu op de Passeo de Gracia. Naar de visafslag in Blanes en dan in het restaurant erboven heerlijk verse vis eten, Arroz negro of  Fideuà eten in restaurant Cap de Creus, Suquet de peix in L’Estartit en Cremat drinken in Callela-de Palafrugell. Maar de temperaturen en luchtvochtigheid van zo’n 98% dwongen ons al snel tot nederigheid. Bovendien waren de beste restaurants dicht, op vakantie natuurlijk. De restaurants die wel open waren, waren van het soort dat toeristen lokt met enorme vergeelde geplastificeerde foto’s aan de gevel van wat de kok nog uit zijn koksmuts wist te toveren, voornamelijk bocadillos en patatas bravas uit de diepvries, en elke autorit was standaard hell. De moed zonk ons al snel in de slipper. Wat ons restte was lamlendig liggen op de veranda met een boek en een 2 liter waterfles binnen handbereik. Gelukkig bleek het beste restaurant onderaan onze berg te liggen. Met een minimale inspanning lieten we ons dus elke middag maar van de klamme veranda in het lauwwarme zwembad glijden om er aan de overkant weer uit te klauteren, vervolgens de drie meter naar de bloederhete auto kruipend af te leggen en in een grote stofwolk de berg af te denderen op weg naar restaurante La Strada. Eerst nog aten we op het terras zoals de goede toerist betaamt, maar al rap duwden we de locals van het tafeltje dat het dichts bij de airco stond om ons te laven aan de zeer uitgebreide kaart. Dagverse vis van de lokale visboer, alle bekende bocadillos, tapas en platos combinados. Ik vond de calamares rellenos persoonlijk het lekkerst. Mijn tafelgenoten walgden ervan, maar ik ben momenteel erg geinteresseerd in alle gerechten waarin vis of schaaldieren met vlees worden gecombineerd. In Catalunya ben je dan op de juiste plek. De regionale keuken – de Cuina Catalana - staat bol van dit soort gerechten: naast de calamares die gevuld worden met gehakt, houdt men ook van Pollo y cigales – kip met rivierkreeftjes, Ternero y caracoles – rundvlees met slakken, en natuurlijk de Paella, ook al is die van oorsprong dan niet echt Catalaans.  Zo zijn we de laatste week van onze holiday from hell toch nog aardig doorgekomen. En, ik heb nog een leuk souvenirtje meegebracht. ’s Avonds pleegden we niet veel meer te eten, maar om de wedstrijden van FC Barca op juiste wijze te begeleiden heb ik wat geëxperimenteerd met cocktails. Ik wil jullie het volgende recept niet onthouden.

Cocktail Barça Brava

1 deel gin
2 delen granaatappelsap
2 delen Cava (brut!)
schijfje citroen en ijsblokjes

Adressen in Barcelona:

Bar restaurante Maxi, C/ Carretera del Prat, 30 Bis, 08038 Barcelona
Van dezelfde eigenaar zijn:
Bar-restaurante O'Retorno, Comte d'Urgell 168, 08036 Barcelona
Restaurante Porvenir, Calle Villarroel 157, 08036 Barcelona

Mercado Sant Antoni, Comte d'Urgell 1, 08011 Barcelona
Restaurante Qu Qu, Passeo de Gracia 24, Barcelona
Restaurante El Chiringuito van Moncho's, Ronda Litoral 36 (aan zee!), Barcelona. 


En natuurlijk:


Cafe-Bar Strada, c/ Costa Brava 156, Vidreres (Girona).

maandag 8 augustus 2011

Ter leering ende vermaeck

Tijdelijke vertoning:

Waar urenlang Ipadden al niet toe kan leiden bij pubers:



vrijdag 5 augustus 2011

Ons dagelijks brood


Koekkind in kist

Wat te doen als het regent, je kinderen al anderhalve week vakantie hebben en je ze per uur ziet vervetten omdat ze nu al dagenlang met een gelukzalige glimlach naar een Tsjechisch, Turks of Pools sprekende Barbapapa op een schermpje staren? Juist! Dan ga je naar het Bakkerijmuseum ‘de oude bakkerij’ in Medemblik.  Het is het lekkerste museum van Nederland, volgens de folder. Na een prettig tochtje door culinair West-Friesland parkeer je helemaal gratis tegenover het stationnetje van de oude stoomtrein in het pittige Zuiderzeedorpje. Het museum ligt om de hoek.
Een bezoekje aan het bakkerijmuseum is een prima uitje voor ouders die houden van eten en een culinair tripje willen combineren met de kinderen uitlaten. Het is er namelijk voor kinderen één groot feest. Bij de kassa krijgen ze al hun eerste koekje in handen gedrukt, een heerlijk dun en knapperig gemberkoekje nog warm van de bakplaat, om vervolgens een kamer verder met hun neus in de boter, pardon, gevulde koeken te vallen, waar ze direct een alleraardigste bakker c.q. vrijwilliger op leeftijd  een helpende hand mogen toesteken in de vorm van amandelen op de koeken leggen of het steken van de vlinderkoeken die ze vervolgens weer boven met glazuur en manna– je weet wel die gekleurde gepofte rijstsnoepjes – mogen versieren.  Deze laatste activiteit gebeurt weer onder de professionele begeleiding van alleraardigste kindervrijwilligers die zeer informatief en op het juiste niveau met je kindertjes willen praten. Het museum is gehuisvest in een leuk gevelhuisje en het staat binnen propvol met bakhulpmiddelen, waarvan sommigen echt antiek. Voor de bakliefhebber een walhalla. Kortom, je kans op een heerlijk en educatief uitje voor de hele familie. 
Op het moment is er ook een fantastische broodsprookjestentoonstelling gaande, de link tussen beiden ontging me in eerste instantie behalve dan die broodkorstjes van Hans, maar dochterlief vond het de beste attractie van het museum. Lekker met een koptelefoon op naar poppen in kostuums en stukken brood kijken, terwijl je een sprookje ingelispeld krijgt. Beter kan niet, blijkbaar. Het spreekwoord zegt het al, een kinderhand…
Er worden ook demonstraties bonbonsmaken gegeven. Heel leuk voor moeders, want die had net een bonbonmal op de kop getikt op die Waalse brocante en weet nu hoe het moet. En, voor de oplettenden onder ons, en misschien kunnen we er een spelletje van maken, een speurtocht of zo, ja, ik maak er een speurtocht van; het museum staat bomvol bakparafernalia waaronder een heel aantal zo op het eerste gezicht opmerkelijke zaken. Mocht je niet van koekversieren houden, kun je onderwijl naar deze bijzonderheden speuren: ga bijvoorbeeld eens op zoek naar het hosti-ijzer. Nee, geen tosti-, maar hosti-ijzer compleet met jezus aan het kruis. Er ligt ook een koek in kindvorm in een soort doodskistje wat ter ere van de geboorte van een kind werd gebakken. En vergeet vooral de Ulevellen niet. Er is ook, heel sympathiek, een soort memorialmuurtje voor overleden vrijwilligers ingericht. Van zo’n vriendelijk klein museumpje met prachtige collectie en activiteiten word je gewoon blij. Ook al stroomt buiten de regen onverminderd door.
Gaan!


Bakkerijmuseum ‘ de oude bakkerij’.
Nieuwstraat 8
1671 BD Medemblik
0227-545014
www.deoudebakkerij.nl

Van 1 april tot en met 31 oktober is het museum elke dag geopend van12 tot 17 uur.
Van half februari tot 31 maart en van 1 november tot en met 30 december elke zaterdag en zondag open, ook van 12 tot 17 uur.