donderdag 27 juni 2013

Spisula exclusiva

Aan boord van de WR244



Al speurend naar leuke adresjes voor een artikel over streekproducenten in Noord-Holland Noord ontdekte ik weer een aantal producenten die me nog niet eerder waren opgevallen - je kunt nu eenmaal niet alles weten, al doe ik mijn uiterste best. Zo stuitte ik op een heuse knoflookproducent in Slootdorp in de Wieringermeer, Arjan Biesheuvel, ontdekte ik de mooie hobbykwekerij de Engelhoeve in Warmenhuizen waar Mike Leylant al jaren vergeten groenten en kruiden kweekt en kwam ik tot de ontdekking dat Goede Visser Han Ypma op vrijdagmiddag en zaterdag zijn vers gevangen vis rechtstreeks van zijn schip de WR244 in de haven van Den Oever verkoopt. Ideaal voer voor een paar mooie foto’s ter begeleiding van het artikel dacht ik zo. Dus, op zaterdagochtend vroeg, nog voordat de rest van het huis het door had, sloot ik de deur zachtjes achter me, stapte ik in de auto en vertrok ik in de stromende regen om eens met eigen ogen te zien wat die mensen nou allemaal doen zo de hele dag. Aan het einde van de rit, ongeveer zes uur later, had ik het wegdek van heel Noord-Holland Noord gezien, had ik om tien uur al een discussie over de beste knoflook achter de rug, was ik op een afstandje van 5 meter volledig doorweekt geraakt in wellicht de meest heftige regenbui ooit, had ik de rest van diezelfde hoosbui al koffiedrinkend in de kajuit aan boord van de ‘Margretha Hendrika’ doorgebracht en daar de verschillende vangstmethoden doorgenomen, was ik net niet over een strakgespannen touw gestruikeld en met camera en al de haven in gewaaid en had ik onder een plots onwaarschijnlijk blauwe hemel kennis mogen nemen van de ins en outs van de kweek van de harige Afrikaanse rozemarijn. De dag was niet compleet geweest als ik niet steeds in de geurmuur van verse knoflook en luchtgedroogde scharretjes had mogen stappen waarmee inmiddels het complete interieur van de auto – nee, niet de mijne, gelukkig - was gemarineerd. Bij thuiskomst had ik gelukkig tassenvol verse waren en was er van uitpuffen geen sprake natuurlijk; wat je vers haalt moet je vers eten. Van Han had ik wat schelpen meegekregen, dus bereidde ik die met veel verse knoflook van Arjan, wat witte wijn, citroensap en peterselie. De sliert gedroogde scharretjes zorgden voor wat ouderwetse huisvlijt aan tafel, het bleek namelijk nog best een klus die dingen op dezelfde nonchalante wijze als de hulpjes van Han te strippen. Maar zeer de moeite waard. Han vertelde me trouwens nog een leuke anekdote over de schelpen. Ik kan het niet zo leuk vertellen als Han natuurlijk maar het kwam erop neer dat hem tijdens de opname voor Wouter Klootwijks Wilde Keuken voor een draaiende camera werd gevraagd hoe die schelpen nou eigenlijk heetten, waarop hij had geantwoord: ‘Spisula exclusiva!’. Die kende Wouter nog niet, en dat klopte want die bestaan ook niet, maar Han wist het zo snel niet meer, durfde het niet voor de camera te bekennen en verzon maar wat; het bekte wel lekker. Sindsdien heten ze aan boord Spisula exclusiva. Ze kunnen er nog steeds smakelijk om lachen. Hij zat er niet ver naast overigens, want ze heten Spisula solida, ofwel strandschelpen en ze komen veel voor langs de Europese kusten. Mij smaakten ze best zo, exclusief of niet, verser dan dit kun je ze niet krijgen. Ik heb me enorm vermaakt en weer een paar mooie producten leren kennen. Het enthousiasme, de kennis en de passie van de mensen werken zeer aanstekelijk en maken zo’n dagje de moeite waard. Het doet mijn culinaire vuurtje weer wat oplaaien en het levert nog mooie plaatjes op ook. Wie zegt dat streekproducten saai zijn!?

Spisula exclusiva

Biesheuvel knoflook, 

De Engelhoeve bezoekerstuin en hobbykwekerij Warmenhuizen: www.leylant.com

Han Ypma op de WR244 ‘Margretha Hendrika’, 
Den Oever:  www.goedevissers.nl