dinsdag 14 januari 2014

Food for Thought


Hoera, zojuist vond ik de nieuwste editie van het Engelse Petits Propos Culinaires (PPC) in de brievenbus. Ik vroeg me al af of ik nog wel geabonneerd was of dat ik wellicht een nota over het hoofd had gezien. Maar, gelukkig, ze weten nog waar ik woon. PPC is een klein, maar fijn boekje dat wordt uitgegeven door Prospect Books en verschijnt drie keer per jaar. Door Prospect Books zelf omschreven als een ‘journal on food history’ bevat het ‘essays and notes on food, cookery and cookery books' Dat een diepgravende en wetenschappelijke benadering van (de geschiedenis) van eten niet per definitie saai is bewijst PPC. Zo kan ik me nog goed een artikeltje over het taboe dat al eeuwenlang op varkensvlees rust in Schotland herinneren, met de Islamitische leer omtrent het nuttigen van varken was ik al bekend, maar dat ze daar in Schotland van oudsher liever niets met dit specifieke dier te maken willen hebben wist ik niets. Ook deze keer staan er weer veelbelovende onderwerpen op het menu, zo lijken ‘Hospital Food – a la française’ van binnenlandse navigatiespecialist Di Murrel en ‘Food History on a postcard’ van onderzoeker van Devon’s lokale voedsel Paul Cleve mij erg interessant. De variatie in vakgebied en achtergrond van de diverse auteurs is typerend voor PPC en de Angelsaksische benadering van food history. Vanuit uiteenlopende disciplines, zoals geschiedenis uiteraard, maar ook literatuur, medische wetenschappen, de technische en culinaire studies worden alle mogelijke deelonderwerpen van eten bestudeerd. Aan universiteiten, in culinaire instituten en door deskundige amateurs over de hele wereld wordt het thema van alle mogelijke kanten belicht en delen ze hun bevindingen in uiteenlopende publicaties. Een fantastische nieuwe wereld is voor mij opengegaan sinds ik het Oxford Symposium on Food & Cookery in de zomer van 2013 bijwoonde. Een wereld waarin schrijven over eethistorie en eetcultuur hand in hand gaat met het nuttigen van heerlijk eten en het ontmoeten van bijzondere mensen. Zo sprak ik een jonge patholoog-archeologe die voor haar proefschrift onderzoek doet naar obesitas in het Middeleeuwse London. Haar werk bestaat uit het bestuderen van opgegraven lijken, of wat daar aan bot nog van over is, om hedendaagse hypothesen over oorzaken van obesitas te staven. En wat blijkt? Zelfs in die tijd leden mensen aan obesitas. Reuze interessant en dergelijke bevindingen kunnen actuele voedseldiscussies in een heel ander daglicht plaatsen.  Gelukkig voor ons Nederlanders is er hier in Nederland ook een heuse  beweging richting het serieuze onderzoek naar eten en eethistorie gaande. Nog niet erg overtuigend qua omvang en organisatie, er is naar mijn weten nog geen Nederlandse universitaire vakgroep actief op dit specifieke onderwerp en zijn publicaties dus sporadisch en zeer versnipperd, maar er zit tenminste beweging in! Zo kunnen we aanstaande vrijdag genieten van het allereerste Amsterdam Symposium on the History of Food 2014 met als thema Cooking up the Low Countries. De organisatie is in handen van Joke Mammen, beheerder van de kookboekcollectie van de Bijzondere Collecties, die in samenwerking met het Instituut voor Cultuur en Geschiedenis van de UvA en de onderzoeksgroep FOST (Sociale & Culturele Voedingsstudies) van de Vrije Universiteit Brussel voor ons een veelbelovend programma heeft opgesteld. Aansluitend wordt het Kookboekgala gehouden waar de Johannes van Damprijs 2014 zal worden uitgereikt aan Harold McGee. Er zijn geen kaartjes meer te krijgen, blijkbaar ben ik niet de enige die hunkert naar kennis over eten, maar ik beloof je met een uitgebreid verslag te komen.

Voor een abonnement op Petits Propos Culinaires zie:

Prospect Books is ook uitgever van alle gebundelde bijdragen van het jaarlijkse Oxford Symposium on Food & Cookery. Dit jaar wordt het weer gehouden van 11-13 juli in Oxford en het thema is Food and Markets. Bekijk ook de prachtige website www.oxfordsymposium.org.uk  

Voor de liefhebber van alles wat met eten te maken heeft, hebben we in Nederland natuurlijk ons eigen Bouillon Magazine! - Leesvoer voor lekkerbekken. Ik mag regelmatig een bijdrage voor dit blad schrijven. Het verschijnt 4 x per jaar. Abonnement en via www.bouillonmagazine.nl

Klik hier voor meer informatie over het Amsterdam Symposium on the History of Food 2014.