donderdag 12 mei 2016

2016 Jaar van de Peulvrucht


2016 is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot Jaar van de Peulvruchten. Dit jaar staat in het teken van de promotie van al het goede van peulvruchten bij zowel boeren als consument. Het verbaast je misschien, de VN worden doorgaans geassocieerd met oorlog, schending van mensenrechten en nog zo een rijtje miserie meer, maar niet alles wat zij doen heeft betrekking op ellende. Nee, in 2016 vieren we dat peulvruchten lekker zijn en gezond. Dat laatste moet er dan wel weer aan toegevoegd worden natuurlijk. Ik schat de kansen dat het ooit het VN jaar van de hamburger wordt dan ook minimaal tot nihil. Maar over die bonen, de Food and Agriculture Organisation van de VN (FAO) is de aangewezen instantie om het jaar van de boon om te zorgen dat wij er op de grond ook wat van merken. FAO heeft de opdracht gekregen samen te werken met nationale overheden en ngo’s. In Nederland is prompt het Nationaal Comité Bonen in het leven geroepen waarin de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten en gezondheidsinfluentia zijn verenigd. Dat woord ‘gezondheidsinfluentia’ heb ik niet verzonnen, het staat zo in het persbericht en in mijn oren klinkt het als een ziekte, ik krijg meteen argwaan, wat bedoelen ze daarmee? Zijn dat die zogenaamde goeroes of echte deskundigen? Maar laat ik de pret niet bederven. Dat Comité Bonen heeft een campagne bedacht met de naam Blije Boon. Ook hier heb ik mijn bedenkingen bij, ik had een andere naam bedacht, eentje die niet riekt naar zwangerschap en dozen, maar mij is niets gevraagd.

Nu schijnt de gemiddelde Nederlander niet zoveel op te hebben met peulvruchten. Gelukkig heeft FAO heeft een speciale website aangemaakt met peulvruchtrecepten van over de hele wereld, Nederland heeft er zowaar twee aangeleverd en niet eens het recept voor erwtensoep, toch wel Neerlands peulvruchtenrecept aller tijden. Blote billetjes in het gras heb ik ook niet gezien. De nationale Blije Boon website heeft ook een aantal recepten, merendeels internationaal georiënteerd, om je te inspireren.
Hier in Noord-Holland hebben we ook een aantal speciale bonen, zoals de krombek en het citroenboontje. Speciaal voor jullie een lekker recept voor humus van Westfriese citroenboontjes.

Humus van Westfriese citroenboontjes

Week 200 gram citroenboontjes een nacht in ruim water.
Giet het water af en kook ze in vers water in ongeveer 1,5 uur in ruim water met wat kruiden zoals laurier en bonenkruid, een uitje, een teen knoflook en wat peperkorrels. Geen zout nog, dan wordt de schil te hard. Als ze gaar zijn giet je het vocht in een aparte pan, niet weggooien. Pureer de bonen met een knoflook, citroensap en peper en zout naar smaak en een scheut olijfolie tot een net niet vloeibare smeuïge pasta, je zult hiervoor wat van het kookvocht moeten gebruiken. Voor een pittiger variant kun je nog komijnpoeder en cayennepeper toevoegen. Zet koel tot gebruik. Het is afgedekt zo’n twee dagen in de koelkast houdbaar.

(Het recept is een aangepaste versie van het recept voor hummus van kikkererwten uit Claudia Roden’s Tamarinde en Saffraan).

FAO Filmpje over peulvruchten

Deze column verscheen eerder in flessenpostuitbergen.nl.