![]() |
wildoogst |
We zijn weer eens in de Morvan. De sneeuw is hier nog maar
net verdwenen en op schaduwplekken, daar waar de stralen van de laaghangende
winterzon nog geen bereik hebben, ligt de herinnering aan een strenge
vorstperiode in de vorm van decimeters dikke ijsplakken. ’s Nachts vriest het
nog dat het kraakt, maar waar de kleur grijs in het Bourgondische kleurenpalet
de boventoon voert steken heel eigenwijs de eerste groene blaadjes hun kopjes al
boven de grond. En dat is voer voor de gepassioneerde wildplukker. In de
Bourgogne, het gastronomisch bolwerk van Europa, wat zeg ik, van de wereld
stroomt mijn culinaire hartje vol van vreugde bij de ontdekking van een paar
groene sprietpluimpjes die uit de humusbruine Bourgondische bermaarde steken.
Ik voel, ik trek en ruik: jawel, onmiskenbaar, het is wilde look. De heerlijk
lichte knoflookgeur kringelt langzaam mijn koude rode reukorgaan binnen. Mijn
enthousiasme werkt aanstekelijk, want al snel rennen mijn kinderen van de ene
naar de andere kant van de weg, steeds weer nieuwe groepjes look ontdekkend. Op
een gegeven moment lopen we langs een metershoge turfwal vol met look. Onze dag
kan niet meer stuk. Met een handje vol, de rest laten we staan tot morgen,
lopen we verder, naar huis, naar de keuken, al fantaserend over de heerlijkheden
die we met wilde look kunnen gaan maken; lekker in een groene salade, in een
kruidenboter, in een quiche… We concluderen: look kan eigenlijk overal in.
Het is in overvloed voorradig, dus we kunnen onze fantasie de hele week de
vrije loop laten gaan. Totdat wilde look ons volledig de keel uit gaat hangen. Tot
volgend jaar dan. Dan beginnen we weer opnieuw en zijn we weer net zo blij als
vandaag met de eerste vondst groene wilde look in een argeloze Bourgondische
berm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.