![]() |
MAD 2012 Kopenhagen - foto: Tanja van den Berge |
Zo. Dus. Noma, het Kopenhaagse restaurant van Rene Redzepi, is
wederom verkozen tot nummer 1 op de lijst van de 50 beste restaurants van de
wereld. Vorig jaar nog werd het na drie
achtereenvolgende jaren op nummer 1 te hebben gestaan met een lichte
schouderduw van de troon gestoten door concullega El Celler de Can Roca, van de
broeders Roca uit Catalonie, Spanje. Maar dit jaar zijn ze terug. Na een klein culinair
dipje, dat ligt onvermijdelijk op de loer als je als beste restaurant ter
wereld wordt neer gezet, want hoe kun je in godsnaam nog beter worden, en een
tweede boek waarin dit dipje nader wordt bestudeerd (A Work in
Progress: Journal, Recipes and Snapshots) toch weer
nummer 1. Hoe is het mogelijk! Wordt die 900-koppige jury dan niet moe van die
New Nordic Cuisine, new kun je het inmiddels niet meer noemen, wat is Redzepi’s
geheim? Is het zijn nimmer aflatende drang naar vernieuwing en uitdaging die
hem zijn aantrekkingskracht geeft? Of is
het zijn onbedwingbare creativiteit, zijn genius, zoals vaak wordt gezegd? In
zijn Nordic Food Lab worden dan wel van die hippe food experimenten gedaan,
maar in de basis komen deze neer op aloude technieken: conserveren,
fermenteren, roken etc etc. Met wormen, sprinkhanen, bijenlarven en mieren, dat
dan weer wel. En al dat gewildpluk en gevis, daar heeft hij heus geen patent
op, dat gebeurt en gebeurde decennia geleden ook al in alle uithoeken van de
aardbol. Ik houd het op zijn uitstraling, zijn culinaire creativiteit, zijn
verbale talenten, zijn neus voor spannend eten en zijn aanstekelijk
enthousiasme. Een man die hordes jonge chefs van over de hele wereld weet te
verleiden gratis en voor niets drie maanden in zijn restaurant, wat zeg ik,
wereld mee te draaien en te onderwijzen en inspireren, die heeft het, dat is
een gegeven. Deze rol neemt hij al jaren serieus en voert hij consequent door.
In zijn overwinningsspeech, die hij 2010 al had willen houden,
maar niet durfde, refereert hij aan de jaren waarin de brigade van noma nog
neerbuigend een stelletje ‘zeehondenneukers’ werd genoemd. Die geluiden zijn nu
wel anders. Als je een beetje mee wilt tellen in de culi-wereld dan heb je bij noma
gegeten. Helaas geldt, net als voor de andere 49 restaurants van de lijst, dat
als je al bereid bent je portemonnee om te keren en de halve wereld over te
vliegen voor een tasting-menu, dan nog is het vrijwel onmogelijk om een tafel
te boeken.
Mocht je Rene toch graag willen feliciteren, dan kun je altijd nog
meedingen naar een kaart voor zijn jaarlijks MAD food festival wat dit jaar op
24 en 25 augustus in Kopenhagen wordt gehouden. Mijn persoonlijk ervaring is: de
moeite waard en heel inspirerend. En mocht ook dat niet lukken, dan kun je
altijd nog bij Jonnie Boer’s Librije gaan eten, die staat dit jaar op nummer 29
van de restaurantlijst. Een hele eer natuurlijk en niets ten nadele van Jonnie,
maar persoonlijk vind ik Rene toch een stuk sexier.
Eerder verschenen in www.flessenpostuitbergen.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.