Home made Rabarberlikeur |
Van 22 tot en met 31 mei stond rabarber in uiteenlopende
bereidingen op het menu bij een groot aantal restaurants in Nederland: het was alweer de tweede editie van de Dutch Rhubarb Week. Was de eerste nog een Amsterdams feestje, dit jaar
deden restaurants verspreid over heel Nederland mee. Volgens organisator Mister
Kitchen, een drietal creatieve culinair ondernemers uit Amsterdam, is rabarber
een heilige stengel en een bijna vergeten groente die hoognodig opnieuw en
nadrukkelijk onder de aandacht moet worden gebracht van het brede
restaurantpubliek. En passant schonken ze er ook hun eigen brouwsel bij, de
Rabarcello, een alcoholische
versnapering van een acceptabele, zij het wat feminiene 18 % vol. Het drankje
ziet er pittig uit, mooi roze ook en als je de fles ziet dan denk je: ja, daar
lust ik wel een glaasje van! Dat kon dus tijdens die Dutch Rhubarb Week - waarom
dat dan perse in het Engels moet, buiten evidente marketingtechnische redenen,
is me niet helemaal duidelijk. Maar voor de rest: een prachtidee, was ik er
zelf maar op gekomen! Maar dat is een koe in de kont kijken zeggen ze hier op
het platteland. Dat is trouwens ook de plek, dat platteland bedoel ik dan, waar
men rabarber absoluut niet vergeten is. Rabarber is hier eigenlijk nooit echt
uit beeld verdwenen. Dat zou ook zomaar de reden kunnen zijn dat geen enkel
restaurant in de wijde omgeving van Bergen meedeed met Rabarberweek, het
dichtstbijzijnde was te vinden in Haarlem en dan kun je net zo goed doorrijden
naar Amsterdam. Ik heb het spul nog niet geproefd en heb het geheime recept van
Rabarcello ook niet van de mannen weten te ontfutselen, al heb ik eerlijk
gezegd weinig moeite gedaan; ik heb kort maar hard nagedacht en ze vervolgens
een mail verstuurd die tot op heden onbeantwoord is gebleven. Dan moeten we het
zelf maar maken. Het is ook helemaal niet moeilijk, wat die of andere Misters
ook mogen beweren. Uit kort culinair literair onderzoek blijkt dat het echt
heel makkelijk is. Of het resultaat hetzelfde is, kan ik niet garanderen, hun
recept is geheim en het mijne niet, maar ach, van Rabarcello verschilt de
kleur zelfs per fles, net als de stengels zelf dus.
Onderstaand
recept heb ik van wildpluk- en drankexpert John Wright uit zijn boek Booze gepikt. Het is het meest recente
deel uit de River Cottage Handbook- serie, No. 12. Waarom? Omdat ik geen zin
heb in poespas, het is een basic en foolproof recept van rabarber, suiker en
alcohol en er komt geen water aan te pas. Zo kun je met weinig moeite tenminste
een stevig drankje maken van tussen de 35 en 40% alcohol. Drink hem ijs- en
ijskoud of mix hem met een of ander hippe tonicvariant.
Home
made Rabarberlikeur
Neem
280 gram biologische rabarberstelen, gebruik zoveel mogelijk het onderste rode
stuk van de steel dat komt de roze kleur ten goede. Snijd de stelen in smalle plakjes
en doe ze in een schoongemaakte droge glazen weckpot van een liter. Strooi er
150 gram biologische kristalsuiker suiker bij en eventuele smaakmakers, zie
hieronder, overgiet dan met 600 ml alcohol van ongeveer 40% vol als je daar tenminste
goedkoop aan kunt komen of gebruik gin, jenever of wodka. Deksel goed afsluiten
en op een donkere koele plek bewaren. Na een dag of vier dagelijks omschudden,
zodat de suiker goed mengt met de alcohol. Als je het vol kunt houden, is je
rabarberlikeur na drie maanden klaar en kun je het bottelen. En klaar is. Ik
heb er als smaakmaker een paar takjes verveine bij gedaan, maar volgens John is
gemberwortel een goede en roomse kervel blad of zaadpeulen. Je kunt ook drie
verschillende flessen maken. Een leuke voor een warme nazomeravond. Veel succes
ermee en over een maand of drie kom ik bij je proeven.
Eerder verschenen in www.flessenpostuitbergen.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.