![]() |
Foto beleefd geleend van www.drunkenbotanist.com. |
In het
licht van de ogenschijnlijk onstuitbare gin-tonic-hype wilde ik het eens hebben
over een leuk boekje dat ik al een tijd op de plank heb staan. Het heet ‘The Drunken Botanist’, de titel sprak me uiteraard direct aan, en het is geschreven
door Amy Stewart, auteur van verschillende plant gerelateerde boeken. Het is
geen gangbaar tuindersboekje, daarvan zijn er al genoeg, Amy heeft een
originele kijk op het plantenrijk. In 2009 verscheen van haar hand al het boek
‘Wicked plants, The Weed That Killed Lincoln's Mother & Other Botanical Atrocities’. (Need I say more?) In ‘The Drunken Botanist’ vertelt Amy in
detail welke alledaagse planten, en soms dieren in het geval van Mezcal, er aan de basis staan van exotische en minder
exotische alcoholische dranken. Dat van druiven wijn wordt gemaakt, dat weet
zelfs de geheelonthouder, maar waarvan wordt Bourbon gemaakt of Cynar of
Absinth? Amy weet het en deelt het, in opgewekte schrijfstijl met veel
achtergrond informatie en goeie recepten voor bijzondere cocktails. Inspiratie
voor het boek is haar liefde voor de gin-tonic. Het grappige is dat niet alleen
gin vol met plantonderdelen zit, waaronder uiteraard de jeneverbes, maar dat ook
tonic van een plant wordt gemaakt, de Cinchona (= boom) om precies te zijn. Het
zowel medisch zeer waardevolle als smaakvolle kinine wordt aan de schors
onttrokken en vind je terug in drankjes als tonic. Ik vind dat leuk om te
weten. Dat is toch ook leuk om te weten?
Over vooroordelen gesproken. Aanvankelijk dacht ik dat mevrouw Stewart een bejaarde
Britse tuinier was, zo eentje met een rieten hoedje en lang grijs haar, die
zijn er namelijk veel en die weten ook veel, maar zijn vaak wat saai. Maar toen
ik op haar website keek, bleek ze een jonge kortharige Amerikaanse blondine te
zijn, met bril, een beetje een nerdy typetje dus. Dat werpt toch een heel ander
licht op de zaak. In potentie een onweerstaanbare combinatie, zo’n brave
jongedame die de meest exotische cocktails uit haar hoge hoed tovert. De ideale
gastvrouw. Ze is dan een ook een veelgevraagd gastspreker annex cocktailshaker.
Dat ze waarschijnlijk ook grondig onderzoek heeft moeten doen en proeven is overigens
niet aan haar af te zien. Saillant detail: ze woont in Eureka, Californië.
Het boek is een doorwrocht en mooi verzorgd werkje en ik
raad het iedereen aan die van planten, wildplukken, drank en gin-tonic houdt.
Amy heeft ook een bijzonder informatieve website met recepten en een reeks
vermakelijke instructieve filmpjes over het bereiden van verschillende
cocktails. Inclusief handzame tuinderstips over het verbouwen van je eigen
cocktail ingrediënten: ‘Grow your own cocktail’! Dat klinkt me eerlijk gezegd als
muziek in de oren. Cheers!
Op 19 augustus 2015 verschenen in flessenpostuitbergen.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.