![]() |
'Mosselkok' Sergio*** signeert |
Het seizoen is weer gestart en ze worden veel volop in Nederland maar
vooral in België gegeten. Echte Zeeuwse Mosselen. Maar waar en op welke manier worden
ze eigenlijk gekweekt en hoe komen ze op ons bord terecht? Het werd tijd voor
een heuse mosselfilm. Afgelopen zaterdag, in Vlissingen op het Film by the
Sea festival, was het dan zover. Hier ging de film l'Amour des Moules van
Willemiek Kluiijfhout dan eindelijk in première. Een enorme witte koepelvormige
tent opgezet naast het Cine City complex, diende als decor voor een feestelijk
mosseldiner. Onder de aanwezigen de regisseur, producent en crew van de film,
de hoofdrolspelers, vertegenwoordigers uit de gehele schelpdiersector en
verschillende trotse ouders, familie en vrienden. Als eerste presenteerde food
fotograaf Tony le Duc het boek 'L'Amour des Moules - over mosselen en mensen'.
Hij vertelde dat het idee voor het boek ontstond toen de film al in wording was
en dat het een bundeling is geworden van 12 portretten - in woord en beeld -
van mensen die in de film figureren en wier leven onlosmakelijk verbonden is
met het leven of de dood van de mossel. Van mosselvisser tot mosselchirurg en van milieuactivist tot mosselkok, zoals Sergio Herman voor de
gelegenheid wordt aangeduid, allen hebben ze een bijzondere band met de mossel.
Er is uiteraard een aantal mosselrecepten van de hand van de meester Herman in
het boek opgenomen en hij was speciaal uit zijn keuken in Sluis gekomen om het
eerste exemplaar uit te reiken aan de vrouw die volgens Herman 'erg veel voor mij persoonlijk
en voor de visserijsector betekent' commissaris van de koningin mevrouw Carla
Peijs. Alvorens we ons op de gekookte mosselen mochten storten konden we een
exemplaar laten signeren door Sergio Himself. Het boek is eenvoudig
vormgegeven en uitgevoerd in rijstpapier. De omslag van het boek heeft de
typische blauwzwart mosselkleur en is geheel effen en mat, zonder titel. Vouw
je de kaft uit, dan heb je meteen de filmposter in huis. De teksten zijn geschreven door culinair journalist Willem Aseart en Filip Claus (portretten), Remko Schnorr (filmstills) en Tony Le Duc (recepten) zijn verantwoordelijk voor de vele foto's die het boek rijk is.
Maar waarom nog een boek maken als
je de film al hebt? Dat wordt duidelijk tijdens de vertoning van de film L’Amour
des Moules. De film is in documentaire-achtige stijl gegoten en belicht met
zijn prachtig intieme natuurbeelden op sfeervolle wijze het leven van de
Zeeuwse mossel. Ons wordt niet verteld wat we zien, er is geen voice-over maar de film is een zinnenprikkelende verbeelding van de levenscyclus van de mossel. Van het ontstaan van de mossel, in de natuur en in het lab, tot het
onvermijdelijke einde: de mosselpan. Ondertussen zien we hoe verschillende
mensen op elk hun eigen gepassioneerde wijze betrokken zijn bij de mossel. We
komen wel wat te weten over hun relatie tot de mossel, maar in de film staat
toch vooral de mossel zelf centraal die prachtig in beeld wordt gebracht onder begeleiding
van de stemmige haast etherische stem en muziek van Tuur Florizoone. L’Amour
des Moules is een lust voor het oog en oor. En het boek is hierop een prachtige en
informatieve aanvulling. Als echte mosselliefhebber krijg je er wel trek van,
dat is het enige nadeel. Ik zou dus adviseren eerst de film te gaan zien en
daarna lekker een pannetje mosselen te bestellen. Met een glas goede witte
wijn, een zacht zurig sausje en lekker grof witbrood. Meer heb je niet nodig.
Volgens de befaamde Zierikzeese mosselvissersfamilie Schot worden er in
Nederland veel te weinig mosselen gegeten. Ik vermoed zo maar dat daar dit
seizoen verandering in gaat komen.
![]() |
Mosselprinses |
De film is nog te zien tijdens het Film by the Sea in Vlissingen en Terneuzen tot 23 september. Vanaf 27 september in de bioscoop.
www.lamourdesmoules.nl
Het boek is verkrijgbaar via Culinaire uitgeverij www.minestrone.be en natuurlijk ook in de Kookboekhandel van Jonah Freud www.kookboekhandel.nl.
Het boek is verkrijgbaar via Culinaire uitgeverij www.minestrone.be en natuurlijk ook in de Kookboekhandel van Jonah Freud www.kookboekhandel.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.