woensdag 18 mei 2011

Salade Bietoise


Groenten zijn hip. Dat kan ook niet anders na al die verhalen over vreselijke en vooral besmettelijke ziekten bij eerst varken dan kip, geit of nee, toch rund. Nu, ja.Welk vlees kun je eigenlijk nog eten zonder de kans op een auto-imuunziekte aanzienlijk te verhogen? Vis is ook uit, vanwege overbevissing, dus dan maar aan de groenten. Laten we er nog wat vergeten groenten erbij halen, dan breiden we het inmiddels wel zeer beperkt geworden supermarktassortiment nog een beetje uit tenminste. Ook restaurants die door hebben dat groenten hip zijn, profileren zich gaarne als groentenrestaurant en dingen mee naar prijzen. Wat ik me in de meeste gevallen wel afvraag is of er werkelijk zo vreselijk veel met groenten wordt gewerkt in dat soort restaurants, meer dan in andere niet-groenten-restaurants bedoel ik dan natuurlijk, of is het een marketing strategie? 'Naast onze vis van ver hebben we een tomaat liggen' of: 'Onze aardappel was vers voordat we hem tot moes sloegen'. Beetje overdreven misschien, maar er zijn maar weinig restaurants die werkelijk groenten zonder meer als hoofdgerecht op de kaart hebben staan. Nu heb ik het geluk dat ik in de buurt woon van de Noorderhoeve in Schoorl, een biologische boerderij waar onder anderen flink wordt getuind en waar veel heerlijk verse seizoensgroenten te koop zijn. Uitgaande van de groenten die voorhanden zijn verzin je gewoon zelf een leuk recept. Zoals bijvoorbeeld deze fantastisch creatieve en kleurrijke Salade Bietoise van verse bosbietjes van de Noorderhoeve. De rest van de ingrediënten had ik nog liggen.

300 gram sperzieboontjes (10 min gekookt)
3 bosbietjes Noorderhoeve te Schoorl (1 uur gekookt, ontveld en in partjes)
1 acht minuten ei (in partjes)
2 rode of witte bosuien in plakjes
1 blikje ansjovisfilets
handje olijven naar smaak

Pak een grote schaal. Leg daar alles een beetje leuk in.Voor diegene met heimwee naar bietjes met slasaus: we overgieten het geheel met een olie-honing-mosterd-knoflook-citroen-peper-zout dressing. Flink roeren of schudden en het lijkt net op het spul uit de fles.

Serveren met - natuurlijk zelfgemaakte- aardappelpartjes uit de oven. Klaar!