vrijdag 15 juli 2011

Westfriese omringdijk receptenwedstrijd 2011

Makreel
Ik heb het al eerder gezegd: er is een receptenwedstrijd gaande in West-Friesland. Programmabureau Westfriese Omringdijk organiseert in samenwerking met Culinair Westfriesland een receptenwedstrijd met producten uit Westfriesland. De sluitingsdatum is 16 juli a.s. Tot die tijd kun je nog je favoriete streekproducten in een recept met ten minste 2 ingrediënten uit het gebied binnen de Omringdijk, en 1 uit Noord Holland insturen op http://www.culinairwestfriesland.nl/. De gerechten moeten worden beschreven met duidelijke receptuur en bronvermelding van de locale ingrediënten. Een indrukwekkend samengestelde jury waaronder chef-kok Lucas Rive, de voorzitter Slow Food West-Friesland Kees de Heer, Juriaan Geldermans van het beroemde en beruchte Over de Tong en natuurlijk enkele producenten zoals Hero Stam de Opperdoezerman en Antoinette Schouten, melkveehoudster en bestuurslid van Agrarische Vrouwen Wieringen en de winnares van vorig jaar Rina Hetsen beoordeelt voorts het gerecht op smaak, presentatie, originaliteit en streek eigenheid. De wedstrijd staat open voor iedereen die wel eens kookt.
Nou, ik kook weleens en ik kook ook weleens samen met kookvriendin Sanna Willebrands. En nu hebben we na een weekendje cruisen in West-Friesland, veel discussie, enkele culinaire beschouwingen en proeverijen, en enig proefkoken het volgende briljante Omringdijkmenu 2011 samengesteld:

Voorgerecht: 

Haringtartaar met biet, appel, aardappel- en bietenchips en mierikswortelroom

Hoofdgerecht

Huisgerookte, in kruidenzout gemarineerde makreelfilet met (snij)bietenrisotto en overjarige schapenkaas

Nagerecht

Aardbeiensoepje met verveinesorbetijs en kattentongen

Wijn:

Wij dronken er een rosé van Wijngaard de SlootGaert bij.

Let op, het is de laatste dag dat je in kunt zenden - ik weet wel wanneer ik mijn informatie doorspeel aan potentiële concurrenten - dus schrijf snel dat heerlijke West-Friese familierecept op en stuur het vandaag nog in. Succes! Dat de beste moge winnen.

De volledige receptuur is binnenkort in te zien onder het kopje In de Keuken.