dinsdag 30 oktober 2012

In de Smaak Roller Coaster met Koppert Cress


Citra LeavesFloregano
Cress, van die leuke miniblaadjes van planten of groenten, het is booming business. Wie denkt dat een leuk cressje in rood, groen of paars slechts als schattig garnituurtje dient van je zorgvuldig bereide gerecht, als versierinkje van het hoofdingrediënt, is nog nooit op bezoek geweest bij Koppert Cress. Ik wel inmiddels, want ik was door Francis van Rungis, je-weet-wel van die wedstrijd die ik heb gewonnen (GFTasty!), uitgenodigd voor een dagje rondleiding, lunch en netwerken bij het hoofdkantoor van Koppert Cress in Monster. Dat leek me wel wat en na wat gerust een monstertocht mag worden genoemd door veel-te-veel-verkeer-in-Nederland werd ik opgewacht door de in groten getale toegestroomde chefs om eens te zien en horen hoe dat nou zit met dat cress. Na een korte inleiding door Rungis en Koppert Cress mochten we proeven van de verschillende producten die Koppert maakt. Naast een groot aantal cressen met uiteenlopende smaken en kleuren, kweken ze ook de zogenaamde specialties: bijzonder smaakvolle en kleurrijke bloemetjes, blaadjes, wortels en dat soort meer. Alles met een gigantische smaak! Ik zal je vertellen, het was een indrukwekkende ervaring. Ik als fervent voorvechtster van pure en authentieke smaken, altijd op zoek naar verrassende smaken in mijn culinaire- en wildpluktochtjes, stond echt verbluft van de smaakexplosies die de kleine schattige plukjes, knopjes en blaadjes in mijn mond veroorzaakten. We gingen van het verdraaid hete van de Tearicy Roots (ja, inderdaad, tear als in tranen) naar alomvattende zoet van het Dulce cress en het anijzige van de Shiso leaves, werden heen en weer geslingerd tussen het knapperig zilt van de Salty Fingers en de electrische frisheid van de Sechuan Cress. Aan het einde van deze Smaak Roller Coaster moest ik even een momentje nemen om mijn smaakpapillen die tijdelijk knock-out waren gegaan goed toe te spreken. We waren per slot van rekening nog maar net begonnen. En dan die Lemon Cress… Ik dacht meteen Cocktail en Sorbetijs. 

Pepquino
Wat een fantastische smaken en wat een heerlijke baan hebben Rob en Alfred. Altijd op zoek naar nieuwe smaken, nieuwe cressjes en specialties die de smaken moeten leveren waarnaar de koks op zoek zijn. Want dat is waar het allemaal begint, bij de wensen van de verzamelde chefs in Nederland en België. En dan begint de zoektocht naar het juiste plantje, het testen en het kweken, het proeven. Machtig mooi beroep lijkt mij. Je hoort het wel, ik ben enthousiast. Nu de restaurantbezoekers nog, die moeten wel begrijpen wat ze eten, dat het geen Garnituur is, maar een serieus onderdeel van het gerecht. En een heel scala aan nieuw culinaire mogelijkheden biedt. Het kan aanvullen of verrassen, als alternatief voor bijvoorbeeld suiker fungeren. Dat niet de afwasser een cress-kenner wordt, maar dat ze ook daadwerkelijk worden op-ge-ge-ten. Dat hebben we gelukkig uitgebreid mogen ervaren. Na een rondleiding door de enorme en duurzame kassen van Koppert Cress werden we verwend met een heerlijke GFTasty! lunch doorspekt van cressen, bloemetjes en blaadjes die onder leiding van chefs Dimitri Roedoe van ‘De matroos en het meisje’ en Patrick Brugman van ‘In den Doofpot’ ter plaatse was bereid.
Is het nu echt allemaal hallelujah en zonneschijn met die cressen? Nou, ja… Om heel eerlijk te zijn… Ik vind eigenlijk van wel. Ook mijn huisgenoten keken, roken en proefden met verbazing en ongeloof van die leuke plantjes. Ik moet deze week wel aan de bak, want ik heb een paar cressjes meegekregen. Er zijn vast wel leuke recepten te bedenken in combinatie met de groenten uit die enorme kist die ik ook nog kreeg uitgereikt voor mijn creatie GFTasty! Dat houdt me tenminste van de straat. 
Zoete cress

Een leuk weetje is trouwens dat naast hun voedingswaarde, smaak, geur en kleur het ook nog zo schijnt te zijn dat sommige van die cressjes een ‘medicinale’ werking hebben. Zo werd me verteld dat de Dashi cress in Japan met rauwe vis wordt geserveerd om de mogelijke aanwezigheid van een bepaalde parasiet te neutraliseren. Kijk, dat vind ik nou interessant. Cress is dus niet allemaal versiering, maar kan naast een uitgesproken of juist subtiele smaak ook buitengewoon functioneel zijn. Dus, lezers, zit je in een restaurant, schuif dan die mooie bloemetjes en blaadjes niet op de rand van je bord, maar haal diep adem, doe je ogen dicht en snuffel eraan, proef ervan en laat je verrassen door de mooie smaken, de bijzondere sensaties die deze kleine, maar zeer fijne nieuwe plantvriendjes zullen veroorzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.