maandag 6 juni 2011

Lobster at the Pool

De slabbe
Hoe groot kan een kreeft eigenlijk worden? Die vraag schoot als eerste door mijn hoofd toen ik dit weekend de helft van een anderhalve kilo wegende kreeft op mijn bordje aantrof. Is groot in dit geval beter of juist slechter? Kortom, het was tijd om Oosterschelde kreeft te gaan eten in zijn natuurlijke habitat, het immer schone Zeeland. Ik ben dan al wel lang geleden geëmigreerd naar het Noord-Hollandse, maar mijn Zeeuwse hartje klopt toch nog steeds wat sneller bij de gedachte aan die heerlijke schelp- en schaaldieren zoals oesters, mosselen en krukels - Zeeuws voor alikruiken - die de Zeeuwse wateren te bieden hebben. Het Oosterschelde kreeftseizoen is maar heel kort, het duurt van april tot half juli, dus het werd tijd dat ik eens naar Zeeland trok om die kreeft uit te checken. Na een tochtje op het internet viel de keuze op restaurant Vis aan de Markt te Scherpenisse. De termen streek, biologisch en Slow Food spreken mij al snel aan, dus dat was kat in het bakkie. Het ligt wel helemaal op Tholen, maar als het om lekker eten gaat is geen afstand mij te groot, dus trok ik met mijn volledige entourage op de heetste dag van het jaar zonder airco naar Scherpenisse voor lunch in Vis aan de Markt. We werden fris en fruitig onthaald door eigenaresse Tanja in het onverwacht moderne restaurant en mochten, helaas, binnen plaatsnemen. In de tuin op het mooie terras eten bleek even geen optie; er werd gegraven aan het zwembad voor de toekomstige Lobster at the Pool! Nu, ja, dat is een goed doel. Binnen heerste een modern soort rust en hier en daar verspreid wat gasten. Gelukkig hebben mijn kinderen na veelvuldig oefenen in restaurants een tot in de puntjes uitgewerkte act ontwikkeld om de overige gasten in de luren te leggen c.q. niet tot op het bot te irriteren. Dat gaat als volgt: terwijl peuterdochter de boel afleidt met kirrend speelgedrag en dito geluidjes, neemt kleuterdochter de gelegenheid te baat om de tent stilletjes van de grond af aan te ontmantelen. Dit alles onder het ronddraaiend oog van puberzoon die het hele schouwspel zeer geforceerd doch overtuigend negeert. Zuslief en ik konden dus met een gerust hart aan het kreeftenmenu, de rest ging a la carte. Zoals het hoort liet de chef, was het Maurice ?, ons eerst kennismaken met het slachtoffer van de middag Ed the Lobster - zo hebben we hem gemakshalve genoemd, maakt culinaire ontmoeting net even wat persoonlijker - een ruim anderhalf kilo wegende kreeft die ons bij wijze van laatste tegenwerping nog even in het gezicht spuugde – ‘Dat doet ie anders nooit!’. Als voorgerecht een tortelini met in boter gewelde kreeft. Tussendoor een als cappuccino vermomde en zeer goed smakende kreeftenbisque met citroengras en gember, wat een spannende combinatie bleek. En als piece de resistance de op houtskool gegrilde Oosterscheldekreeft. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik nog nooit zo’n grote kreeft op mijn bord heb gezien. Halleluja, wat een joekel, zeg! Men zegt wel hoe kleiner, hoe fijner, maar Ed smaakte me uitstekend. Met een grote slab om heb ik genoten van de zalige ietwat zoetige bite van het kreeftenvlees met de lekker pittige en zomerse grilsmaak. Erbij nog heerlijk knapperige lamsoor en zeekraal die je uiteraard nergens zo lekker vers eet als in Zeeland. De bijgeleverde salade, frieten en gegrilde paprika’s hadden ze van mij mogen houden; de kreeft met de mayo en zilte zeegroenten waren mij traktatie genoeg. Moe, maar voldaan vertrokken we weer naar het Noorden, met als voornemen om a.s.a.p. voor de Lobster at the Pool terug te komen, wat me een uitermate zinvolle besteding van een lome zaterdag- of zondagmiddag lijkt.

http://www.visaandemarkt.nl/

Vis aan de Markt is aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft, dat betekent onder andere dat je een enorme slab met die naam erop om mag doen voordat je je tanden en handen in de kreeft zet.
http://www.oosterscheldekreeft.nl/

NB: Nader onderzoek leert dat hoe zwaarder de kreeft, hoe ouder ie is. Onze Ed mag ik naar aanleiding van onderstaand tabelletje op ongeveer 15 jaar schatten. Geeft wel weer een bijzondere dimensie aan ons uitje. Hij heeft in elk geval lang en gelukkig in de Oosterschelde mogen rondscharrelen voordat wij van hem hebben mogen genieten. Hij is in elk geval niet in de wieg gestorven, zeg maar.

Oosterscheldekreeft
Gewicht: 250gr - Vermoedelijke leeftijd: 3 jaar
Gewicht: 500gr - Vermoedelijke leeftijd: 7 jaar
Gewicht: 1000gr - Vermoedelijke leeftijd: 12 à 13 jaar