maandag 13 juni 2011

Westfriese wijn

Wijngaard De Slootgaert - Waarland
Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Zal ik iets vertellen over West-Friese wijnen? Of over de open dagen in Harenkarspel? Iets over de heerlijke West-Friese overjarige schapenkaas van - waar was het ook al weer, Lutjebroek? Of toch liever iets over de West-Friese Tuinfair? U raadt het al, ik was op vakantie in eigen achtertuin. Met als doel het verzamelen van ingrediënten voor de receptenwedstrijd van Omringd door Lekkers doorkruisten we twee hele dagen lang het gebied binnen de West-Friese omringdijk op zoek naar inspiratie. Om mee te kunnen doen met de wedstrijd moet je één lokaal, in mijn geval Bergens, streekproduct met twee streekproducten van de Kanjers van de West-Friese omringdijk in een zelfbedacht recept combineren en dat insturen. We hebben nog tot half juli, dus de tijd begon te dringen. En we hebben geweldig genoten! Het was in één woord fantastisch! Wat een enthousiaste en open mensen die westfriesen! Oh, jij vindt van niet? Nou, vraag ze maar eens naar hun eten. Dan branden ze los. Vol vurige passie vertellen ze je over hun product, de konen rood, de ogen ten hemel geslagen en een brede glimlach op hun gezicht. Ook al stort de regen met orkaankracht op hun vruchtbare polderaarde, blijmoedig trotseren ze weer en wind om op openhartige wijze hun passie - de aardbei, de wijnstok, de kaas - met je te delen. En producenten genoeg, maar een fatsoenlijk eettentje waar je de lokale snoeperijen kan proeven, op een broodje ofzo? Ho maar! Na twee uur door de polder heen en weer scheuren met een honger die ons enthousiasme al aardig begon te doven, vonden we niets anders dan een donkerbruin eetcafeetje waar ze hoogstwaarschijnlijk nog nooit van Opperdoezer ronden hebben gehoord. Wel van warm vlees en hete kip. 'Doe dat dan maar...'. Tja, een mens moet toch eten en we overwogen al om de pond schapenkaas zo uit het vuistje te verorberen, maar besloten met holle ogen dat dat zonde was.  Ondanks deze kleine tegenvaller streken we aan het einde van de ontdekkingsreis moe maar voldaan neer in de tuin met onze buit van een weekendje Westfriesland: een tafel vol heerlijkheden, supervers want lokaal gescoord! We aten aardbeien van De Kneppel, kwekerij en zelfpluktuin in Warmenhuizen, en een pittige oude schapenkaas van De Schapenstreek uit Lutjebroek. We dronken een fles Blanc de noir van Wijngaard de Swanenplaats uit Venhuizen, en een rosé van Kees van Westrienen van Wijndomein de SlootGaert in Waarland. Met zulke fantastische lokale producten wil ik niet eens meer het supermarktsubstituut! Waarom zou je die Spaanse fresitas nog eten als je heel dichtbij, in je eigen streek zulke vlezige en tegelijkertijd zacht en sappige, maar vooral door en door zoete aardbeien kunt halen, direct van de boer? En we hebben nog lang niet alles gezien, want er schijnen nog meer wijngaarden, nog meer fruit- en groententelers, nog meer zuivelboerderijen te zijn in Westfriesland. En dan hebben we het nog niet eens over de vis gehad! Het zal nog een hele klus worden om al die lekkernijen in een recept te verwerken zonder hun prachtige individuele smaak geweld aan te doen.
Oh, ja, wat ik nog even kwijt wilde: op de Tuinfair in Midwoud heb ik nog een prachtig brocante au-bain-marie kookpotje gekocht en een ring gemaakt van een oud verzilverd theelepeltje. Zóóó schattig!

Doe mee met de Receptenwedstrijd van Omringd door Lekkers. Check de site: www.culinairwestfriesland.nl.