vrijdag 25 mei 2012

Bergens Kinderleed


Help onze kinderen!


Ik ben niet snel op de kast te krijgen. Mijn motto is in vier woorden te vatten: leven en laten leven, maar vandaag sloeg de verontwaardiging me om de oren. Was dat echt waar wat ik daar las? Is de gemeente Alkmaar serieus bezig om in samenwerking met McDonalds een nieuwe vestiging mogelijk te maken? Aan de BERGERWEG????? Is dat niet precies de plek waar die honderden Bergense kinderen dagelijks langsfietsen op weg van en naar school?  En staan daar ook niet twee scholen, sportverenigingen? Ik kon mijn ogen niet geloven. Hoe is het mogelijk? Mijn eerste gedachte was dan ook direct: krijgen ze hier geld voor? Of werken ze gewoon geheel vrijwillig mee aan het op overgewicht brengen van de Bergense jeugd? Zonder winstoogmerk zeg maar. Mijn juristenbloed kookte en ik ben meteen in de pen geklommen, heb in een A4tje uiteengezet waarom mij dat nou niet zo’n goed plan lijkt. Virtuele postzegel erop en gemaild naar de gemeente Alkmaar en de gemeente Bergen. Want ik mag toch aannemen dat de gemeente Bergen zich hier wel tegen gaat verzetten. Het idee alleen al! Ongelofelijk. Steeds meer kinderen hebben overgewicht, gaan we ze daar met overheidsgeld nog een handje bij helpen ook? Echt, ik lig eraf. Waar is de logica in deze kwestie te vinden?
Even los van het feit dat zo’n tegenwoordig heel-verantwoorde-kleur-groen-geel vreetcircus er niet uit ziet in het mooie Bergense weidelandschap en dat het misschien niet helemaal past in de strijd tegen obesitas en het duurzame beleid van de gemeente, maar is er dan werkelijk niemand in de stadshut van de gemeente Alkmaar die tussen het stempelen en tip-exen achter zijn oren heeft gekrabd en gedacht: is dat nu wel zo’n goed idee om hieraan mee te werken? Als gemeente?
Fast food restaurants, voor sommigen is het een uitje. Die weten waarschijnlijk nog niet wat voor troep ze in het ogenschijnlijk herkenbare eten stoppen. Dat het helemaal nergens naar smaakt en dat er daarom smaakversterker in moet en dat dat er juist voor zorgt dat je maar blijft eten. En dat doen kinderen van een jaar of 14, die blijven eten, die hebben altijd honger. Hebben ze net twee hele volkoren broden met beleg naar binnen geschoven en twee pakken melk leeggestort in hun keelgat, toch denken ze als ze langs zo’n tent fietsen: He, komt dat even goed uit! Ik had net trek. Daar ontkom je niet aan. Ik zeg: begin er niet aan. Zeg nee tegen McD!
Tot slot, en dan houd ik mijn mond – voorlopig dan – over dit onderwerp. Ik wil niet moralistisch overkomen. Ik weet dat ik geen vrienden onder de plaatselijke jeugd ga maken met deze actie, maar kinderen: ik heb al vrienden. Als je echt wilt kun je achter het stuur van de auto van je vader of moeder stappen en naar oost Alkmaar rijden, daar zit al een vestiging namelijk aan de rand van de ringweg, geen school te bekennen, alleen wat treurige kantoorgebouwen. Oh, heb je geen rijbewijs? Hè, wat jammer nou.


1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.