maandag 17 september 2012

L'Amour des Moules - de film en het boek


'Mosselkok' Sergio*** signeert

Het seizoen is weer gestart en ze worden veel volop in Nederland maar vooral in België gegeten. Echte Zeeuwse Mosselen. Maar waar en op welke manier worden ze eigenlijk gekweekt en hoe komen ze op ons bord terecht? Het werd tijd voor een heuse mosselfilm. Afgelopen zaterdag, in Vlissingen op het Film by the Sea festival, was het dan zover. Hier ging de film l'Amour des Moules van Willemiek Kluiijfhout dan eindelijk in première. Een enorme witte koepelvormige tent opgezet naast het Cine City complex, diende als decor voor een feestelijk mosseldiner. Onder de aanwezigen de regisseur, producent en crew van de film, de hoofdrolspelers, vertegenwoordigers uit de gehele schelpdiersector en verschillende trotse ouders, familie en vrienden. Als eerste presenteerde food fotograaf Tony le Duc het boek 'L'Amour des Moules - over mosselen en mensen'. Hij vertelde dat het idee voor het boek ontstond toen de film al in wording was en dat het een bundeling is geworden van 12 portretten - in woord en beeld - van mensen die in de film figureren en wier leven onlosmakelijk verbonden is met het leven of de dood van de mossel. Van mosselvisser tot mosselchirurg en van milieuactivist tot mosselkok, zoals Sergio Herman voor de gelegenheid wordt aangeduid, allen hebben ze een bijzondere band met de mossel. Er is uiteraard een aantal mosselrecepten van de hand van de meester Herman in het boek opgenomen en hij was speciaal uit zijn keuken in Sluis gekomen om het eerste exemplaar uit te reiken aan de vrouw die volgens Herman 'erg veel voor mij persoonlijk en voor de visserijsector betekent' commissaris van de koningin mevrouw Carla Peijs. Alvorens we ons op de gekookte mosselen mochten storten konden we een exemplaar laten signeren door Sergio Himself. Het boek is eenvoudig vormgegeven en uitgevoerd in rijstpapier. De omslag van het boek heeft de typische blauwzwart mosselkleur en is geheel effen en mat, zonder titel. Vouw je de kaft uit, dan heb je meteen de filmposter in huis. De teksten zijn geschreven door culinair journalist Willem Aseart en Filip Claus (portretten), Remko Schnorr (filmstills) en Tony Le Duc (recepten) zijn verantwoordelijk voor de vele foto's die het boek rijk is. 


Maar waarom nog een boek maken als je de film al hebt? Dat wordt duidelijk tijdens de vertoning van de film L’Amour des Moules. De film is in documentaire-achtige stijl gegoten en belicht met zijn prachtig intieme natuurbeelden op sfeervolle wijze het leven van de Zeeuwse mossel. Ons wordt niet verteld wat we zien, er is geen voice-over maar de film is een zinnenprikkelende verbeelding van de levenscyclus van de mossel. Van het ontstaan van de mossel, in de natuur en in het lab, tot het onvermijdelijke einde: de mosselpan. Ondertussen zien we hoe verschillende mensen op elk hun eigen gepassioneerde wijze betrokken zijn bij de mossel. We komen wel wat te weten over hun relatie tot de mossel, maar in de film staat toch vooral de mossel zelf centraal die prachtig in beeld wordt gebracht onder begeleiding van de stemmige haast etherische stem en muziek van Tuur Florizoone. L’Amour des Moules is een lust voor het oog en oor. En het boek is hierop een prachtige en informatieve aanvulling. Als echte mosselliefhebber krijg je er wel trek van, dat is het enige nadeel. Ik zou dus adviseren eerst de film te gaan zien en daarna lekker een pannetje mosselen te bestellen. Met een glas goede witte wijn, een zacht zurig sausje en lekker grof witbrood. Meer heb je niet nodig. Volgens de befaamde Zierikzeese mosselvissersfamilie Schot worden er in Nederland veel te weinig mosselen gegeten. Ik vermoed zo maar dat daar dit seizoen verandering in gaat komen.

Mosselprinses

De film is nog te zien tijdens het Film by the Sea in Vlissingen en Terneuzen tot 23 september. Vanaf 27 september in de bioscoop.

www.lamourdesmoules.nl

Het boek is verkrijgbaar via Culinaire uitgeverij www.minestrone.be en natuurlijk ook in de Kookboekhandel van Jonah Freud www.kookboekhandel.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.