donderdag 15 oktober 2015

The Drunken Botanist: Grow your own cocktail!

Foto beleefd geleend van www.drunkenbotanist.com.

In het licht van de ogenschijnlijk onstuitbare gin-tonic-hype wilde ik het eens hebben over een leuk boekje dat ik al een tijd op de plank heb staan. Het heet The Drunken Botanist’, de titel sprak me uiteraard direct aan, en het is geschreven door Amy Stewart, auteur van verschillende plant gerelateerde boeken. Het is geen gangbaar tuindersboekje, daarvan zijn er al genoeg, Amy heeft een originele kijk op het plantenrijk. In 2009 verscheen van haar hand al het boek ‘Wicked plants, The Weed That Killed Lincoln's Mother & Other Botanical Atrocities’. (Need I say more?) In The Drunken Botanist’ vertelt Amy in detail welke alledaagse planten, en soms dieren in het geval van Mezcal,  er aan de basis staan van exotische en minder exotische alcoholische dranken. Dat van druiven wijn wordt gemaakt, dat weet zelfs de geheelonthouder, maar waarvan wordt Bourbon gemaakt of Cynar of Absinth? Amy weet het en deelt het, in opgewekte schrijfstijl met veel achtergrond informatie en goeie recepten voor bijzondere cocktails. Inspiratie voor het boek is haar liefde voor de gin-tonic. Het grappige is dat niet alleen gin vol met plantonderdelen zit, waaronder uiteraard de jeneverbes, maar dat ook tonic van een plant wordt gemaakt, de Cinchona (= boom) om precies te zijn. Het zowel medisch zeer waardevolle als smaakvolle kinine wordt aan de schors onttrokken en vind je terug in drankjes als tonic. Ik vind dat leuk om te weten. Dat is toch ook leuk om te weten?
Over vooroordelen gesproken. Aanvankelijk dacht ik dat mevrouw Stewart een bejaarde Britse tuinier was, zo eentje met een rieten hoedje en lang grijs haar, die zijn er namelijk veel en die weten ook veel, maar zijn vaak wat saai. Maar toen ik op haar website keek, bleek ze een jonge kortharige Amerikaanse blondine te zijn, met bril, een beetje een nerdy typetje dus. Dat werpt toch een heel ander licht op de zaak. In potentie een onweerstaanbare combinatie, zo’n brave jongedame die de meest exotische cocktails uit haar hoge hoed tovert. De ideale gastvrouw. Ze is dan een ook een veelgevraagd gastspreker annex cocktailshaker. Dat ze waarschijnlijk ook grondig onderzoek heeft moeten doen en proeven is overigens niet aan haar af te zien. Saillant detail: ze woont in Eureka, Californië.
Het boek is een doorwrocht en mooi verzorgd werkje en ik raad het iedereen aan die van planten, wildplukken, drank en gin-tonic houdt. Amy heeft ook een bijzonder informatieve website met recepten en een reeks vermakelijke instructieve filmpjes over het bereiden van verschillende cocktails. Inclusief handzame tuinderstips over het verbouwen van je eigen cocktail ingrediënten: ‘Grow your own cocktail’! Dat klinkt me eerlijk gezegd als muziek in de oren. Cheers!
Op 19 augustus 2015 verschenen in flessenpostuitbergen.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.