donderdag 6 oktober 2011

Voorraadkastkoken

Tja...

Het is herfst en dus tijd voor een nieuwe culinaire uitdaging. In het kader van het consuminderen, we kopen te veel eten wat we niet direct opeten en de afvalreductie, want we gooien met zijn allen veel te veel bruikbare etenswaren weg, heb ik besloten mijn voorraad voedsel weg te gaan koken. Alles uit de voorraadkast en vriezer moet op. Zal ik mezelf een termijn stellen of zal ik gewoon doorkoken tot alles op is? Ik denk dat dat laatste beter is voor mijn gezondheid en die van mijn gezin. Nu nog de spelregels: mag ik dan niets meer kopen? Laat ik afspreken dat ik uit moet gaan van de beschikbare voorraad en die mag complementeren met verse seizoenswaren zoals groenten, fruit, zuivel, vis en vlees. Ik moet bekennen dat ik net mijn vriezer heb volgestampt met 15 kilo rundvlees van www.poldervlees.nl waartussen een aantal spannende, oudhollandse ingrediënten zoals schenkel, lever en ossenstaart. Misschien dat die volle vriezer me er wel toe heeft gezet deze leuke activiteit te beramen. Ik heb er zin in, beperking staat garant voor creativiteit volgens Nieuwe Nederlandse Keuken goeroe Albert Kooy, dus kom maar op. Ik zal proberen, ja, probéren, ik heb ook nog een (werkend) leven om in stand te houden - om er zoveel mogelijk verslag van te doen op dit blog. Speciaal voor deze ontzettend leuke actie zal ik mijn blog openstellen voor reacties. Misschien wil je meedoen, ik ben benieuwd wat jullie allemaal in elkaar flansen van al je vriezerresten, dat blikvoer, die noten, droge bonen en oude kerstpakketinhoud - heel oud waarschijnlijk want wie krijgt nog een kerstpakket met de aanhoudende crisis? Nog een paar aanvullende regels: alles van ver over de datum moet weg - ruimt meteen lekker op - en het Al-ler-belangrijkste: het moet wel tot een smakelijk gerecht worden gekookt, gebakken of gestoomd. Vieze oneetbare maaltijden tellen niet, dus niet op je knieën in de kelderkast snel die witte bonen in tomatensaus rauw wegtikken. Dat is echt walgelijk. Ook pertinent gore troep die bijvoorbeeld een van je huisgenoten heeft gekocht omdat-ie-dat-zo-lekker-vindt, zoals goulash in blik van een Franse equivalent van de Euroshopper: hoef je niets mee te doen. Is wel leuk om te zien wat er uiteindelijk in de kelderkast op de plank blijft staan, maar vooral: hoe lang gaat deze uitdaging duren? Ik hoop voor kerst klaar te zijn, ik moet er niet aan denken dat ik van de allerlaatste gruisresten een kerstmaaltijd in elkaar moet draaien. Nu ja, dat zien we tegen die tijd wel weer. Ik wens mezelf hierbij succes en ga vanavond beginnen met het opwarmen van een eerder gebakken hartige taart van spek, prei en kaas en ga dit begeleiden met een lekkere salade bij van -hopelijk nog- een verse vijg, wat walnoten en restje Egmondse geitenkaasbolletjes. En een glaasje wijn natuurlijk. Want de drank blijft buiten de uitdaging, als de wijn op is mag ik van mezelf gewoon een nieuwe fles kopen. Het moet wel leuk blijven, ja.

1 opmerking:

  1. Wordt je wel creatief van door te koken met alleen de waren welke je nog hebt staan.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.