maandag 20 februari 2012

Film&FoodBergenNH enzo


Bergense lekkernijen


Voor alle foodies, culifielen, kookfanaten en andere lekkerbekken: in Bergen gebeurt het. Als je van lekker eten houdt dan kom je de komende paar maanden in Bergen ongelofelijk goed aan je trekken. Ondanks het grote aantal horecagelegenheden gebeurde er naar mijn mening nog akelig weinig spannends op culinair gebied in deze gemeente en ik dacht dat daar maar eens verandering in moest komen. Gelukkig was ik niet de enige, want voor de zomer alleen al hebben we een Amusetour op 18 maart, de premiere van het Film&FoodBergenNH op 13-15 april en in juni een paar dagen Bourgondisch Bergen op het programma staan. Klinkt goed, nietwaar? Wat natuurlijk niemand mag missen is het eerste Film&FoodBergenNH dat van 13 tot 15 april plaatsvindt in de Zwarte Schuur en door niemand minder wordt georganiseerd dan... jawel De Keuken van Bergen. Het idee achter dit festival is, behalve genieten van heerlijk eten en prachtige foodfilms, om de lokale en streekproducenten eens extra onder de aandacht te brengen. Je vergeet het misschien wel eens, omdat alle mogelijk denkbare ingrediënten uit alle windstreken zo maar in de schappen van de grootgrutters liggen, dag in dag uit, jaar in, jaar uit, ongeacht het seizoen, maar hier in onze eigen duinstreek worden echt lekkere producten geteeld, gehouden, geproduceerd en gebakken. Ik was afgelopen zaterdag een paar uurtjes op pad om wat flyers rond te brengen en kom dan toch maar weer thuis met tassen vol fantastisch lekkers, gewoon uit eigen streek op locatie gemaakt en verpakt, om in eigen huis bij brandende haard heerlijk van te genieten. Stap zelf eens een middagje op de fiets, er staat toevallig een fietsroute op deze site, en bezoek de mooie bedrijven van de lokale producenten. Zo veel lekkers, daar kun je alleen maar heel erg blij van worden. Ik vind dat we daar toch best een beetje trots op mogen zijn. En om dat te delen met anderen is er het Film&FoodBergenNH: een weekend lang genieten van heerlijke met streekproducten bereide diners of de proeverij van streekproducten en van de prachtige Italiaanse foodfilms. En ook de jeugd van tegenwoordig wordt niet vergeten. Zij kunnen op zaterdagmiddag terecht in 't Oude Hof voor een speciaal KidsFilm&Food programma met onder andere een kidskookworkshop door Annette van Ruitenburg en de ontknoping van de KidsFoodFilm wedstrijd. Maak een leuk filmpje over je favoriete gerecht, stuur het naar De Keuken van Bergen en maak kans op het meest duurzame kinderkookboek Het Geheim van de Zoete Sommelbes van niemand minder dan Annette zelf. En, omdat de streekproducenten zelf zeker niet mogen ontbreken, is er zondagmiddag ter afsluiting van het festival een streekproductenmarkt in het dorp te bezoeken. Daar kun je kennismaken met de producenten en hun heerlijkheden. Het festival kan uiteraard niet bestaan zonder het enthousiasme van de verschillende partners; zoals de mensen van Cinebergen en blooming die hun expertise en prachtige locaties beschikbaar stellen voor het festival en natuurlijk we zijn erg blij dat Annette van Ruitenburg bereid is gevonden om Texel te verlaten en de Kidskookworkshop te verzorgen. Als auteur van Het Geheim van de Zoete Sommelbes weet zij als geen ander hoe ze kinderen kan aansporen om lekker en duurzaam te koken. Ben je al enthousiast? Bezoek dan de website van het festival en boek je kaarten nu. Er is maar een beperkt aantal kaarten per voorstelling beschikbaar, dus wees er snel bij! En, omdat het een festival voor en door Bergenaren is en we er een daverend succes van willen maken, kunnen we altijd wat extra handjes gebruiken. Ik hoop jullie daar te zien.


Culinaire agenda Bergen:
Amusetour 18 maart: www.amusetour.nl
Film&FoodBergenNH 13-15 april: filmfoodbergennh.weebly.com
Bourgondisch Bergen 17/18 juni: nog geen website.

Meer weten over streekproducenten? Lees dan ook:

La Grande Bouffe, maar dan zonder doodgaan
Westfriese wijn
Voedsel uit eigen streek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.