donderdag 19 april 2012

Film&FoodBergenNH groot succes!

Handig!


In het weekend van 13 - 15 april was Bergen het toneel van de eerste editie van het Film&FoodBergenNH, een initiatief van culinair publicatie- en projectbureau De Keuken van Bergen i.s.m. Culinair Eiland Projecten, Cinebergen en sponsors blooming, Aan Zee, Berger Kaas, De Klompenhoeve en G.R.O. De belangstelling voor dit culinaire weekend was enorm; meer dan 240 bezoekers uit alle delen van Noord-Holland, Nederland en zelfs Duitsland hebben kunnen genieten van een heerlijk diner of proeverij met streekproducten en Italiaanse foodfilms in de Zwarte Schuur. Een fantastisch kookfestijn was ook de kidskookworkshop van Annette van Ruitenburg in het Oude Hof waaraan ruim 40 kinderen deelnamen. De afsluitende streekproductenmarkt bij de Ruinekerk werd zeer goed bezocht en was voor zowel de bezoekers als de deelnemers een groot succes. De organisatie kan terugkijken op een succesvol culinair festival.


Trattoria de Zwarte Schuur


Film&Food
Op vrijdag- en zaterdagavond werden de gasten onthaald in een sfeervolle ambiance in de Zwarte Schuur die voor de gelegenheid was omgetoverd tot een Italiaanse trattoria compleet met rood-wit geblokte tafelkleden, kruidenplantjes, olie en azijn en kaarsen. Ook in de filmzaal waren 50 zitplaatsen gecreëerd en er heerste een intieme en familiale sfeer waarin oude vriendschappen en familiebanden werden aangehaald en nieuwe vriendschappen werden gesloten. Verantwoordelijke voor het diner was chef Sander Westerman van blooming, die van verschillende streekproducten een heerlijk op de Italiaanse keuken geïnspireerd diner had bereid. De eerste gang bestond uit smeuïge geitenkaas, de Egmondse bollen, een overheerlijk ragu van de oesterzwammen van G.R.O., verschillende vleeswaren en foccacia. Daarna kon men genieten van verschillende warme gerechten zoals lasagne, geroosterde groenten en vispasta. Na de koffie namen de mensen plaats in de filmzaal en werd als toetje een mooie foodfilm geserveerd.


Koken met Annette in t Oude Hof


KidsFilm&Food
De Kidsmiddag vond plaats in de keuken van het Oude Hof en een van de prachtige zalen die was ingericht als een chique restaurant. Nadat de kids hun eigen koksmuts op maat hadden gemaakt werd het programma voor die middag uiteengezet door chef Annette van Ruitenburg. Er moest een vier-gangen lunch worden bereid. Als voorgerecht mochten de kids elk hun eigen tomatenburger maken. Als een geoliede machine liepen ze in een lange rij een voor een langs de pas waar alle ingrediënten uitgestald stonden. Daarna gingen ze in groepjes uiteen om de verschillende andere gerechten te bereiden. Er was een speciale pastakeuken ingericht waar alle kids om de beurt heerlijke verse tagliatelle mochten draaien. Er werd druk geschild en gesneden om een prachtige rode groentensaus te maken voor over de pasta. In de toetjeshoek werd gedrongen om mee te werken aan een verrukkelijke Tiramisu en alle koks mochten een eigen pizza maken met pizzameel van Molen de Gouden Engel. Toen het tijd werd om aan tafel te gaan werd de tafel door de kinderen zelf gedekt en mochten de koksmutsen eindelijk even af. Dat zelf maken ook beter doet smaken was te zien aan alle borden die leeg en schoongelikt weer werden ingeleverd. En niet alleen de kinderen hebben genoten, ook voor Annette en haar brigade was het een heerlijke middag. Bedankt kids!


Oesterzwammen van G.R.O.


Matinee en proeverij
De laatste dag van het festival startte met een film en food matineevoorstelling op een voor Cinebergen nieuw tijdstip. Het was een prachtige zonnige ochtend, buiten een beetje koud, maar dat deerde de bezoekers binnen niet. Zij zaten al om 11.30 in de filmzaal voor de film Bella Martha. In de pauze mochten de bezoekers aanschuiven voor een heerlijke proeverij van streek- en seizoensproducten van de hand van Sander Westerman wederom geïnspireerd op de Italiaanse plattelandskeuken. Er werd genoten van bruschetta met zoetzuur gemarineerde oesterzwammen, raket en geroosterde eendenborst; een schorsenerensoepje met gerookte zalm, Bergens blonde, een lokale witschimmelkaas in verschillende stadia van rijpheid en een warme quiche met Egmondse bollen van de Klompenhoeve. Ook werd geproefd van rosé van de Slootgaert, een wijngaard in Waarland. 


Gio: Texelse kaas met Italiaanse twist


Streekproductenmarkt
Na afloop van de film kon men in een ruk door naar de streekproductenmarkt die inmiddels was opgebouwd op de Oude Prinsweg in het centrum van Bergen. Ondanks de bitter koude wind kwamen velen uit Bergen en omstreken kijken, proeven en kopen van de heerlijkheden die de streekproducenten hadden uitgestald. Om 16.00 was de eerste kraam al uitverkocht en tegen zessen waren de lekkerbekjes naar huis vertrokken om de buit te verorberen of zaten op de nog zonnige terrassen. Weer of geen weer, als er wat te genieten valt dan komt de Bergenaar erop af. Dat hebben ook de standhouders geweten, zij gingen tevreden weer terug naar hun thuishaven in de verschillende uithoeken van Noord-Holland. 


Succesvol dankzij ...
De organisatie, sponsoren, bezoekers en deelnemers kunnen terugkijken op een fantastisch geslaagd weekend. Een extra bedankje aan Cinebergen en de sponsors blooming en Aan Zee is op zijn plaats. Mede dankzij hen is het festival mogelijk gemaakt. Daarnaast willen we alle streekproducenten bedanken die met hun sponsoring van producten het feest hebben opgeluisterd. En natuurlijk alle vrijwilligers hartelijk dank voor jullie harde werk en enthousiasme. Zonder al deze ondernemingen en mensen had het festival niet zo succesvol kunnen verlopen. We hebben met elkaar genoten van heerlijke en lokale producten op bijzondere locaties en in een ongedwongen sfeer. Er worden al plannen gesmeed voor de volgende editie. Houd ons in de gaten en we hopen u dan natuurlijk weer in grote getale te verwelkomen. Tot ziens!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.