zondag 1 april 2012

(H)eerlijk gezaaid

jong en oud in de kas
Ook ik was in de kas te vinden afgelopen weekend. En wel bij het zaaifeest in Kwekerij Eerlijke oogst, een initiatief van het echtpaar Karpathios van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp, en Slow food Haarlem. Nadat ze het Haarlemmermeerpaviljoen, een ex-Floriadegebouw, van de sloperslijst hebben weten te redden en tot een prachtig restaurant hebben omgetoverd, zocht het gezin Karpathios blijkbaar naar een nieuwe uitdaging. Kom dachten ze, laten we 3000m2 kasgrond gaan bewerken. We beginnen een eigen kwekerij! Elke zichzelf respecterende chef heeft tegenwoordig een eigen landje, moestuin of maakt gebruik van de lokale wildplukker- annex jager om aan dagverse en seizoensgebonden ingrediënten te komen. Zo ook Karpathios, bij Vork en Mes wordt volop gewerkt met verse groenten, kruiden en producten van streek en seizoen. Eerst uit de moestuin, en dan nu ook uit eigen kwekerij. En wat een rijkdom is dat zo'n enorme kas! Maar, het stond al een aantal jaren leeg en er moest nog het een en ander gebeuren voordat de eerste plantjes konden worden geoogst... Dus, wat ligt dan voor de hand? Dan verenig je het nuttige met het aangename en vier je een feestje. Een zaaifeestje. Samen spitten, sjouwen, wieden, zaaien, spelen, eten en drinken. Jong en oud. Allen tesaam. Dat schiet tenminste een beetje op. Op 31 maart moest dat plaatsvinden en via twitter en Facebook werd het woord verspreid. Het was een bedrijvigheid van jewelste. Voor de echte mannen en enkele stoere vrouwen: het hormoonverslindende klusje ingeklonken-grond-omspitten, bergen-zand-scheppen, volle-kruiwagen-lopen en Jopenbier-drinken. Uren zoet waren ze ermee! Voor de Zentypes: wieden, kluiten verpulveren en plantjes verspenen, viooltjes ruiken en zaaien natuurlijk. Er was voor ieder wat wils. Ook de kinders werden niet vergeten. Die hebben zich de ganse middag kostelijk vermaakt met rommelen en kliederen, maar ook blind proeven met Diana Roos, groentensushi maken met Eef en Lien en cupcakes versieren met Cakeworks. Ja, je bent van Slow food of je bent het niet! Hoogtepunten waren uiteraard de gezamenlijke lunch en de borrel met heerlijkheden van verschillende lokale slow food producenten en Karpathios. Er was volop voer voor alle harde werkers. Buiten was het misschien wat koud en guur, in de kas scheen de zon en werden vriendschappen bestendigd en nieuwe contacten gelegd. En... wie zaait zal oogsten. Daar kijk ik nu al naar uit!

www.eerlijkeoogst.nl
www.slowfood.nl
www.vorkenmes.nl

Zin om ook actief in de kas te worden? Eerlijke oogst is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen in de kwekerij. Elke dinsdag kun je aan de slag van 11.00 tot 16.00. Wanneer de kwekerij op gang is kun je als vrijwilliger natuurlijk rekenen op heerlijke producten uit volle grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.