maandag 9 augustus 2010

Eten is beleven...

Chez Chartier

in Parijs! Deze vakantie was ik een dagje in Parijs met het hele gezin. Na een kort bezoekje aan de Eiffeltoren stond de lunch bij Restaurant Chartier centraal. De eerste keer dat ik daar at was in 1992 tijdens een bliksembezoek aan Parijs voor een overzichtstentoonstelling van Giacometti. Afgelopen winter vond ik de menukaart weer die ik die dag had meegenomen en al die tijd had bewaard. Noem het nostalgie; ik heb dan ook vele goede herinneringen aan die tijd. Nu, bijna twintig jaar later, is die nostalgie nog in volle glorie terug vinden en bij te maken bij Chartier. Het restaurant is, volgens de overigens in geheel onbegrijpelijk engels vertaalde website "a unique and timeless place". Opgericht in 1896 om de werklieden een goede doch betaalbare maaltijd te kunnen voorschotelen en inmiddels uitgegroeid tot een 'religie' voor zijn trouwe schare fans. Je kunt er terecht voor de eenvoudige Franse keuken. Dat van die goede betaalbare maaltijd klopt gelukkig nog steeds. De kinderen aten een Poulet fermier roti frites. Voor manlief als voorgerecht Salade d'endives au roquefort. Een ogenschijnlijk simpele combinatie, maar heerlijk en afgemaakt met een mosterdvinaigrette zoals alleen fransen die kunnen maken. Aansluitend een Faux filet grille maitre d'hotel. Ikzelf vooraf een plakje terrine de campagne met blaadje sla en heerlijk knapperige cornichons en als hoofdgerecht een Saucisse Toulouse et lentilles. Het was allemaal even lekker. Erbij een half flesje gekoelde rose en een fles eau petillante. Nagenieten met de Tarte du jour - die dag met Mirabelles, een Ile flottante, Mousse au Chocolat en een Compote de pommes en een lekkere espresso. En dat allemaal voor nog geen honderd euro in hartje Parijs.

Eten bij Chartier gaat niet alleen om de menukaart, een collectors item by the way, maar net zo zeer om de entourage. Het ruime lokaal met zijn hoge glazen plafonds staat propvol klassiek gedekte tafeltjes. Het meubilair is van hout en gepoets koper. Op tafel: mooie tafelkleden en glazen olie en azijn stelletjes; gebutste wijnkoelers en klassiek bestek. De obers, strak in het pak met zwart gilet en wit schort, zijn allen even doenig en attent. Alles bij elkaar zorgt voor een gezellig drukke sfeer in een stijlvolle omgeving. Het loopt allemaal gesmeerd zodat de gasten zich kunnen concentreren op het eten en elkaar. Een beleving. Ook voor de kinderen, want die horen erbij in Franse restaurants, zelfs in Parijs. Een leuk detail is dat je bestelling en de rekening op het papieren dekservet op tafel wordt geschreven. Het kan zijn dat je even in de rij moet staan voordat je een tafeltje krijgt aangewezen, maar dat is een bezoekje aan Chartier dubbel en dwars waard!

Restaurant Chartier
7 RUE DU FAUBOURG MONTMARTRE
75009 PARIS

www.restaurant-chartier.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.