vrijdag 26 september 2014

Moules Frites



In Frankrijk hebben ze het er maar moeilijk mee. Er zijn dit jaar geen mosselen, de oogst van 2014 valt volledig in het water. Door vervuiling en slecht weer kunnen ze dit jaar 90% minder mosselen verwachten. Je denkt wellicht, waar gaat dit over, maar Moules Frites is een klassiek Frans bistrogerecht en in België weten ze er ook wel raad mee. Geen mosselen betekent lege borden, ze zijn daar echt in paniek! Er moet staatsteun komen roepen de mosselvissers daar met zijn allen en de horeca moet importeren uit Ierland, Italië en Nederland! Met de Nederlandse mosselen gaat het ondertussen prima, ze zijn misschien wat kleiner dan normaal, mosselen hebben ongeveer 2 jaar nodig voordat ze rijp zijn voor consumptie, en de strenge winter van 2013 heeft voor wat schelpgroeiachterstand gezorgd. Maar de schelpen zitten goed vol en de smaak is raak. Traditioneel wordt in augustus in Zeeland volop de lofzang op de mossel gezongen met allerhande mosselfeesten in de belangrijkste mosseldorpen en steden als Bruinisse, Yerseke en in Zierikzee kun je dit weekend terecht. Op zulke feesten wordt met gemak een duizenden kilo’s mosselen weggetikt. Op de Zeeuwse manier natuurlijk, in grote pannen gekookt met ui, wortel, prei en selderij. En eigenlijk worden de mosselen voor de fameuze Moules frites precies zo gekookt, maar dan heet dat ineens Moules marinières. Om die arme fransen te steunen, bereiden we de mosselen vandaag eens op echt Franse wijze.
 
Moules Roquefort
 
2 kg mosselen
3 sjalotten
25 cl droge witte wijn
50 cl crème fraîche
125 gram roquefort
boter
peterselie
zout en peper
 
Maak de mosselen schoon, haal de baarden eraf, en gooi degenen die kapot zijn of niet goed sluiten weg. Smelt een klont boter in een sauspan en fruit hierin de fijngesneden sjalotten. Voeg de crème en de roquefort toe totdat er een gladde saus ontstaat. Voeg de fijngehakte peterselie toe en peper en zout naar smaak. Zet weg op klein pitje.
Verhit ondertussen in de mosselpan de witte wijn en kook daarin de mosselen totdat ze allemaal open zijn, daar moet je de pan misschien af en toe voor omschudden. Heb je hangcultuur, dan zijn ze nu gaar, voor bodemcultuur mogen ze nog een paar minuten nagaren.
Schenk de roquefort saus erover, laat een paar minuutjes trekken en serveer met vers stokbrood en een lekkere fles koele Picpoul de pinet. Smullen op zijn Frans!
 
Stemmig muziekje voor bij de mosselen:


Stromae: Moules frites, 2013 (Album: Racine Carre)

Eerder verschenen in flessenpostuitbergen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.