vrijdag 26 september 2014

WK moestuinkoken 2014
Het zijn slopende dagen. Elke avond tot ver na middernacht opzitten omdat vijf van de acht kwartfinales eindigen in tenminste een verlenging, overdag alle analyses in alle kranten lezen en nog eens lezen om maar net op tijd de hongerige monden te voeden en in bed te stoppen, om precies om tien voor zes weer klaar te zitten voor de volgende 24 uur van het WK. Dat is best uitputtend, zelfs voor de getrainde voetbalkijker. Gelukkig kregen we van Van Gaal een vrije-, pardon, rustdag, waarin we ons tijdelijk op andere nuttige, doch evident minder belangrijke zaken konden richten. Zoals de moestuin. Want, het is hartstikke leuk natuurlijk allemaal dat gevoetbal, maar ondertussen knalt het groen buiten uit zijn voegen en moet er geoogst worden. Terwijl mijn vermoeide geest momenteel slechts denkt termen als strafschop, corner en aantal gelopen kilometers per speler per wedstrijd, valt mijn oog tijdens de rust al dagen op de theatrale schwalbe die mijn kruisbessenstruik voor het raam uitvoert om mijn aandacht te vestigen op het feit dat zijn takken haast bezwijken onder het gewicht van rijpe bessen. Er zit dus niets anders op dan de reservespelers van de bank te halen en ze ook wat speeltijd te gunnen. Want niet alleen de kruisbessen willen meters maken, maar ook de sla, venkel, worteltjes, bieten en tuinbonen zijn in topconditie. Slopende dagen dus, alles is tegelijk rijp voor de oogst, er valt haast niet tegenop te eten. Maar we zijn niet voor een gat te vangen, we gaan door, en proberen verschillende systemen uit voor een maximaal resultaat. Hier alvast een paar ideetjes om een en ander snel te verwerken en op krachten te komen, zodat we ons weer op belangrijker zaken kunnen richten vanavond en morgenavond.
 
Tuinboonsalade
Nu de BBQ overuren draait, is het een goed idee om je overschot aan tuinbonen op een snelle manier te verwerken. Je gooit ze in schil en al op de BBQ, draait ze af en toe en na tien minuten zijn de boontjes in de schil gegaard. Je hoeft ze niet te doppen of te dubbel-doppen: je duwt de boontjes met een mes uit de schil, daarvoor hoef je je ogen niet eens van het TV scherm te halen, wat olijfolie erover, fijngehakte munt, peper en zout en voila: een heerlijk frisse tuinboonsalade voor bij je bier.
 
Groentebouillon:
Met, maar ook zonder moestuin heb je altijd groenafval. Van venkel, ui, wortel of welke groente dan ook. Spaar alles op wat niet rot of vies is, inclusief het uienblad (geeft een mooie kleur aan de bouillon) op in een zak in de vriezer en zodra je genoeg hebt, zet ze in een grote pan onder water. Doe er een paar peperkorrels en teentjes knoflook bij en eventueel wat van je favoriete kruiden en specerijen zoals laurier, salie, peterselie, korianderzaad of venkelzaad. Breng aan de kook en laat zachtjes een uur of langer pruttelen totdat je een heerlijke groentebouillon hebt. Giet door een zeef en bewaar in de koelkast of vriezer tot gebruik. Zo heb je altijd een heerlijke basis voor al je soepen, sauzen of rijstgerechten als risotto.

Eerder verschenen in flessenpostuitbergen.nl, mmm, laat me raden, tijdens het WK??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.